HomePolitikë

Kamberi në Parlament shtron çështjen e varrezave masive dhe pasivizimit të adresave

Deputeti popullor, Shaip Kamberi, në seancën e sotme të parlamentit ka shtruar dy çëshje në pjesën e pyetjeve për qeverinë. E para ka të bëjë me pa

Fejtoni: Një tregim serbo-shqiptar: Ushtria Çlirimtare e Kosovës – kur, si dhe pse (pjesa 17)
Të mërkurën seanca konstituive në Bujanoc
Kuvendi Komunal i Bujanocit diskutoi rreth barnatores, munguan këshilltarët e APN-së


Deputeti popullor, Shaip Kamberi, në seancën e sotme të parlamentit ka shtruar dy çëshje në pjesën e pyetjeve për qeverinë.
E para ka të bëjë me pasivizimin e adresave të shqiptarëve, sidomos në komunë të Mëdvegjës, kurse e dyta lidhet me zbulimin e një varreze masive në Kizhevak të Rashkës e cila supozohet se i përket mbetjeve mortore të shqiptarëve të Kosovës.

Postimi i plotë i deputetit Kamberi:

Dy pyetjet që, në seancën e sotme, i shtrova Qeverisë së R. Serbisë:
Zonja dhe zotërinjë deputet,
Pyetja ime e parë i adresohet minisytrit të policisë së Republikëss ë serbisë dhe ka të bëjë me procesin e pasivizimit të vendbanimeve të qytëtarëve në komunën e Medvegjës.
Siç është folur disa herë në komunën e Medvegjës është duke u zhvilluar një proces masiv i pasivizimit të adresave të qytetarëve të cilët po i humbin të drejtat e tyre civile dhe bashkë me to edhe të drejtën e votës.
Në këtë drejtim zgjedhjet e fundit të mbajtura në këtë komunë më 2018 kanë dëshmuar se ky proces në mënyrë më drastike është zhvilluar ndaj popullsisë shqiptare të kësaj komune.
Nga tetë mandate të këshilltarëve komunalë, sa kanë pasur partitë shqiptare në këtë komunë para 2018, në zgjedhjet e 2018 kanë rënë në tre mandate, kjo për shkak të shlyerjes arbitrare të adresave të tyre dhe shlyerjes së tyre nga regjistri zgjedhor.
Një akt i këtillë po ndikon në ndryshimin artificial të strukturës etnike të kësaj komune dhe si i këtillë ky proces është edhe antikushtetues edhe antidemokratik.
Për këtë arsye, pyetja ime për ministrin e punëve të brendshme është:

Cili është numri i qytetarëve të cilëve i është pasivizuar vendbanimi gjatë vitit 2017, 2018, 2019 i 2020 në këto vednbanime: Medvegjë, Banjën e Sijarinës, Tupallë, Sfircë, Gërbac, Ramabanjë, Stara Banjë, Sijarinë, Gjilekreshtë, Lapashticë dhe Kapit?
_______________________________________

Pyetja ime e dytë i adresohet kryeministres Brnabiq dhe kryetarit të Komisionit qeveritar për personat e pagjetur.
Ashtu siç kanë njoftuar edhe mediat, më 16 nëntor në gurthyesin lokacionit Kizhevak afër Rashkës janë gjetur mbetjet mortore të 15 – 17 NN personave, për të cilët dyshohet se janë trupat e shqiptarëve të Kosovës.
Siç ka deklaruar për televizionin shtetëror RTS, z. Odaloviq, në cilësinë e kryetarit të komisionit qeveritar për personat e pagjetur, “ky është njëri ndër lokacionet i cili po hulumtohet sipas informacioneve nga Prishtina”.
Pyetja ime për kryeministren dhe z. Odalloviq është:
A janë përfunduar analizat e AND-së për tu vërtetuar identiteti i viktimave dhe cilat janë lokacionet tjera të cilat duhet hulumtuar?
Nëse deri në këtë moment analizat nuk janë përfunduar, Ju lutem, që pas përfundimit të tyre, ta njoftoni këtë parlament dhe mua si deputet që ka shtruar pyetjen.

COMMENTS