HomeUncategorized

Fejtoni: Një tregim serbo-shqiptar: Rrëmbimi i pronarit të pompës së karburantit, Nebi Nuhiu (pjesa 23)

Të mërkurën e 2 shkurtit të vitit 2000, në Preshevë, Nebi Nuhiu- Neza, pronari i pikës së karburantit "Neza Petrol", u mor nga shtëpia e tij dhe m

Vendimi i ri: Kush vijon mësimet në shkollë e kush online
Arifi tek ministri kosovar i shëndetësisë
Kamberi: Arrestim apo intervistim? Ndoshta tendencë për frikësim…

Të mërkurën e 2 shkurtit të vitit 2000, në Preshevë, Nebi Nuhiu- Neza, pronari i pikës së karburantit “Neza Petrol”, u mor nga shtëpia e tij dhe më pas u rrëmbye.

Vajza e tij Flora (1977) u tha gazetarëve të nesërmen se rrëmbimi ishte “kryer nga katër të rinj korpulentë midis moshës 20 dhe 30 vjeç, të cilët mbërritën në stacionin e karburantit rreth orës 2 pasdite me një Mercedes të bardhë me targa të  Vranjës dhe një Audi “okër. “. Meqë  Nuhiu nuk  ishte në shtëpi, ata e pritën derisa të shfaqej.

Gjysmë ore pas rrëmbimit të tij, rrëmbyesit kërkuan 110,000 marka me telefon për lirimin e tij.  Përndryshe ata thanë se do ta vrisnin.  Dy orë më vonë, ata e lejuan atë të telefononte familjen e tij me telefon.

Në të njëjtën mbrëmje, familja arriti të siguronte 70,000 marka dhe t’ia dorëzonte rrëmbyesve diku “para Vladicin Hanit”, por Nuhiu nuk u la e lirë.  Që atëherë, çdo gjurmë e tij ka humbur.

Për Qendrën për të Drejtën Humanitare, vajza Flora më vonë sqaroi detajet e rrëmbimit:

Ata i kërkuan babait  goma makinash.  Kur ai u tregoi ato, ata e pyetën nëse kishte vetëm ato që ishin të ekspozuar dhe kur ai tha se kishte më shumë në bodrum, ata kërkuan t’i shihnin.  Njëri nga të katërt qëndroi para derës dhe tre të tjerët zbritën në bodrum me babanë tim.  Pas disa minutash, ata u kthyen dhe u drejtuan për në makinë me babanë tim.  Babai im ishte i heshtur dhe kur hipi në makinë, la një këmbë jashtë, duke mos lejuar që dera të mbyllej.  Njëri nga rrëmbyesit bërtiti: “Ne do të shkojmë në SPB në Bujanoc, do ta kthejmë atë”.  Nga këto fjalë, babai im tundi kokën në heshtje.  Të dy automjetet shkuan në drejtim të Bujanocit.  Kjo ishte hera e fundit që e pamë “.

Dy ditë më vonë, në mbrëmje, familja Nuhiu u vizitua nga inspektorët e SPB-së së  Vranjës Voja dhe Vujica N. dhe siguruan se çështja do të zgjidhej për disa ditë.  Ata pretenduan se ishin të vetmit që mund të ndihmonin dhe kërkuan që të mos kontaktojnë askënd tjetër në lidhje me rrëmbimin.  Sa herë që dikush nga familja Nuhiu i thërriste, inspektorët e përmendur u përgjigjën se kishin nevojë të bënin durim edhe për ca kohë.

Një javë më vonë, rrëmbyesit u dëgjuan për herë të fundit dhe kërkuan një shtesë prej 100,000 markash gjermane (rreth 50 mijë euro).  Kur familja kërkoi të dëgjonte Nebiun, rrëmbyesi tha se nuk ishte e mundur, sepse ai ishte në Mal të Zi.

Familja atëherë, me ndihmën e një avokati, kishte disa kontakte personale dhe telefonike me Trupin Koordinues për komunat e Bujanocit, Preshevës dhe Medvegjës, si dhe me anëtarët e Ministrisë së Brendshme (MPB) në Vranjë.  “Ata morën sigurime dhe premtime të shumta nga inspektorët nga Vranja, Voja dhe Vujica se çështja do të zgjidhet shpejt.”  Sidoqoftë, më 19 shkurt të vitit pasues, Ministria e Brendshme e Serbisë dërgoi një letër ku thuhej se “anëtarët e policisë ngritën një aktakuzë penale kundër autorit të paidentifikuar të krimit të rrëmbimit, e cila u paraqit në Prokurorinë Publike të Rrethit në Vranjë “.

Një nga inspektorët e SPB të Vranjës, i cili ishte duke vizituar familjen Nuhiu, Vojislav Stankoviq, u arrestua në Prill 2001 dhe iu caktua paraburgimi për 30 ditë për dyshimin e abuzimit me pozicionin e tij “duke keqpërdorur para në disa raste. Në shumën e përcaktuar deri më tani, më shumë se 1,700,000 dinarë, dhe në dëm të Nuhiut… Zdravkoviq tha se ndryshime të reja dhe arrestime në polici të Vranjës duhet të priten gjatë javës tjetër “.  Sipas informacionit të Këshillit për të Drejtat e Njeriut nga Bujanoci, Stankoviq u lirua nga paraburgimi dhe procedura nuk u iniciua.

Kështu, çështja e rrëmbimit të Nebi Nuhiut nuk është zgjidhur deri më sot.

Vijon

Autor: Radoman Iriq

( Ky shkrim nuk paraqet qëndrimet e redaksisë së FOLonline)

COMMENTS