HomeNë fokus

Mustafi: Një dekadë pas Marrëveshjes së Brukselit pa ndonjë të mirë për shqiptarët e Luginës

Kryetari i OP të Këshillit Kombëtar Shqiptar ka deklaruar se gjendja e shqiptarëve në Luginë është tejet e rëndë edhepse ka më shumë se një dekadë

Kurti: Serbia po kryen spastrim etnik ndaj shqiptarëve në Luginë
APN vazhdon me grumbullimin e nënshkrimeve
Zgjedhjet më 14 ose 21 qershor

Kryetari i OP të Këshillit Kombëtar Shqiptar ka deklaruar se gjendja e shqiptarëve në Luginë është tejet e rëndë edhepse ka më shumë se një dekadë nga marrëveshja e Brukselit.

Postimi i Mustafit:

Edhe pas një dekadë të marrëveshjes së Brukselit mes Kosovës dhe Serbisë, shqiptarëve në Luginën e Preshevës nuk i solli paqen, stabilitetin dhe prosperitetin edhe pse konsideroheshin peng mosmarrëveshjeve Kosovë-Serbi.

Shqiptarët në Luginë vazhdojnë të përballen me shtypjen dhe diskriminimin që i ka dhunuar edhe aftësinë e tyre për të ushtruar të drejtat themelore.

Liria, siç përkufizohet si fuqia apo e drejta për të vepruar, shprehur apo menduar ashtu siç dëshiron pa pengesa apo kufizime, është diçka që shqiptarëve në Luginën e Preshevës i është mohuar.

Rezistenca kundër nënshtrimit ndaj dominimit të kryeqendrës apo pushtetet madje despotike janë element kyç nga i cili shqiptarët në Luginë duan të kenë kontroll mbi fatin e tyre.

Për më tepër, liria në kontekstin e shqiptarëve në Luginë është arsyetuar shpeshherë me mungesën e formave primordiale të skllavërimit. Andaj, jo rrallëherë mundësia për të lëvizur lehtë dhe për të qenë fizikisht i pakufizuar në lëvizje nuk është vështruar në kuadër të lirisë, por të dëbimit.

Shtypjes dhe diskriminimit me të cilin përballen shqiptarët në Luginën duhej t’i jepej udhë duke e trajtuar në këtë marrveshje. Nuk ndodhi. Gabim. Dështim.

Shqiptarët e Luginës duhet dhe do ta fitojnë lirinë që u nevojitet për të ushtruar plotësisht të drejtat e tyre si qytetarë, ku çdo individ është në gjendje të veprojë, të flasë dhe të mendojë pa pengesa ose kufizime, të ndjekin qëllimet dhe aspiratat e tyre pa u frenuar.

COMMENTS