HomeUncategorized

Fejtoni: Një tregim serbo-shqiptar: Ushtria Çlirimtare e Kosovës – kur, si dhe pse (pjesa 17)

Ushtria Çlirimtare e Kosovës (UÇK) u themelua më 1994, por për herë të parë u shfaq në publik më 1996.  Adem Jashari (1955) nga fshati Prekaze me

Imami që për 30 vjet s’ju nda xhematit
Memeti emërohet ndihmës i kryetarit të komunës së Bujanocit
Musliu: Të rrespektohet vullneti i popullit, zgjidhja demarkimi i kufirit

Ushtria Çlirimtare e Kosovës (UÇK) u themelua më 1994, por për herë të parë u shfaq në publik më 1996.  Adem Jashari (1955) nga fshati Prekaze me grupin e tij në Drenicë njihet si themelues i saj.  Në një përballje të ashpër me policinë serbe, ai u vra në mars 1998, në shtëpinë e familjes, së bashku me 56 anëtarë të familjes së tij.

UÇK-ja mbuloi tërë Kosovën me zonat e saj operacionale: Llap, Drenicë, Shalë, Nerodime, , Dukagjin, Pashtrik dhe Karadak, dhe ndër themeluesit, përveç Jasharëve, janë: Sali Çekaj, Zahir Pajaziti, Hashim Thaçi, Agim Çeku, Fatmir Limaj, Ramush Haradinaj, Bekim Berisha, Agim Ramadani dhe të tjerët.  Sipas vlerësimeve të Ushtrisë Jugosllave, në Mars 1988, UÇK kishte rreth 3,000 ushtarë të armatosur dhe rreth 7,000 mbështetës të armatosur.

Sidoqoftë, vdekja e Jasharit forcoi shqiptarët në luftën e tyre, kështu që në fillim të verës së vitit 1998, UÇK kishte afër 25,000 pjesëtarë, kontrollonte 40 përqind të territorit të Kosovës, kryente veprime dhe sulme në baza ditore, dhe komandanti i saj i ri ishte Hashim Thaçi.  Ai do të qëndrojë në atë pozitë deri në shpërbërjen e UÇK-së në 1999.

Nga themelimi, qëllimi kryesor i UÇK-së ishte një Kosovë e lirë dhe e pavarur, dhe ajo rrugë çoi përmes sulmeve ndaj civilëve serbë, policisë, stacioneve të policisë, institucioneve shtetërore, zyrtarëve të shquar lokalë, dhe veçanërisht ndaj shqiptarëve që ishin besnikë ndaj shtetit serb.

Sipas teoricienëve ushtarakë, roli kryesor në krijimin e një UÇK-je të fortë nuk u luajt nga individë ose institucione nga Kosova ose Shqipëria, por nga disa organizata nga Britania e Madhe dhe Shtetet e Bashkuara.  Përmes diasporës shqiptare, e cila ishte financuesi kryesor, ata ofruan të gjithë logjistikën e nevojshme në trajnimin e anëtarëve, organizimin ushtarak, operacionet në terren dhe veçanërisht në furnizimin e pajisjeve dhe armëve.

Negociatori amerikan Richard Holbrooke ishte mysafir i Shtabit të Përgjithshëm të UÇK-së

Beogradi zyrtar e klasifikoi Ushtrinë Çlirimtare të Kosovës si një “organizatë terroriste” dhe një qëndrim i tillë u pranua zyrtarisht nga Departamenti i Shtetit i Sh.B.A-së pak para përshkallëzimit të konfliktit dhe bombardimeve të NATO-s për shkak të sulmeve dhe masakrave ndaj civilëve, formimit të kampeve dhe shkatërrimit të monumente kulturore dhe fetare.

Para, dhe posaçërisht pas shpërbërjes së UÇK-së, një numër i madh i anëtarëve të saj nga e gjithë Kosova, veçanërisht nga zona e Gjilanit, morën pjesë në formimin e Ushtrisë Çlirimtare të Preshevës, Medvegjës dhe Bujanocit, dhe  komandantët e deridjeshëm ishin instruktorë në pozicione përgjatë vijës administrative.  Ata sollën luftëtarë, armë, moral ushtarak dhe një organizim të plotë horizontal dhe vertikal të njësive nga Kosova.

Vijon…

Autor: Radoman Iriq

( Ky shkrim nuk paraqet pikëpamjet e redaksisë së FOLonline)

 

COMMENTS