HomeUncategorized

Fejtoni: Një tregim serbo-shqiptar: Kriza zhvendoset në Zonën e Sigurisë Tokësore (pjesa 22)

Që nga sot, me përmbajtjen e plotë të këtij Fejtoni, po "kalojmë" në terrenin e nxehtë të jugut të Serbisë.  Ne do të merremi me ngjarje të rëndës

Kamberi: Të rrespektohen vërejtjet e DASH-it
Kamberi falenderon për mbështetje Ligën Shqiptaro-Amerikane
Përse po kujdestaron policia tek Lapidari i „Lleshit“ dhe si dështoi vendosja e flamujve në Tërnoc?(foto)

Që nga sot, me përmbajtjen e plotë të këtij Fejtoni, po “kalojmë” në terrenin e nxehtë të jugut të Serbisë.  Ne do të merremi me ngjarje të rëndësishme në Zonën e Sigurisë Tokësore, në territorin e komunave të Bujanocit, Preshevës dhe rrethinave të saj pas Marrëveshjes së Kumanovës.  Në kapitullin që pason, së pari merremi me themelimin e Ushtrisë Çlirimtare të Preshevës, Medvegjës dhe Bujanocit (UÇPMB).

Dobrosini -vendlindja e UÇPMB-së

Zona e Sigurisë Tokësore u bë shpejt një terren manovrimi për tubimet dhe veprimet e shqiptarëve të armatosur.  Në një operacion të tillë, më 26 janar 2000, në fshatin Dobrosin, 16 km në perëndim të Bujanocit, përgjatë vijës administrative me Kosovën, një grup shqiptarësh të armatosur u përleshën me një patrullë policie.

Disa orë më vonë, gjatë daljes nga mali, me siguri si hakmarrje, policia vrau dy vendas – vëllezërit Isa dhe Shaip Saqipi.  Burimet shqiptare pretendojnë se vëllezërit po ktheheshin nga mali me drunj në një traktor.

Katër ditë më vonë, më 30 janar 2000, një grup prej rreth 150 të rinjsh të armatosur u shfaqën në varrimin e tyre.  Një numër i madh i tyre ishin me uniforma të zeza me shenja të kuqe ku shkruante UÇPMB – Ushtria Çlirimtare e Preshevës, Medvegjës dhe Bujanovit.

Lajmi për praninë e shqiptarëve të armatosur dhe të uniformuar në varrimin në Dobrosin u prezantua për herë të parë për publikun pas disa ditësh, në një bisedë me gazetarët nga Riza Halimi, kryetar i atëhershëm i komunës së Preshevës.

Ky formacion luftarak, siç u konfirmua më vonë nga burimet e policisë, u formua disa ditë para këtij funerali, në shtëpinë e banorit Vebi Ajdari.  Kjo thuhet në dokumentin për hetimin të Gjykatës Komunale në Vranjë nga 19 qershori 2000.  “Është hapur një hetim kundër 35 personave të kombësisë shqiptare për shkak të një dyshimi të bazuar se në vitin 1999, në fshatin Dobrosin, komuna e Bujanocit, në shtëpinë e Vebi Ajdari, ata krijuan organizatën terroriste UÇPMB.”

Disa muaj më vonë, burimet shqiptare konfirmuan se në Dobrosin ishte formuar Ushtria Çlirimtare e Preshevës, Medvegjës dhe Bujanocit.  Shefket Musliu i quajturi Haxhiu, një mekanik makinash nga fshati Konçuli afër Bujanocit, u emërua komandant i Shtabit të Përgjithshëm.

Të njëjtat burime thanë se UÇPMB përbëhej nga luftëtarë nga tre zona operacionale, pra sektorë.

Në Sektorin e Veriut, veproi grupi i Çarrit, duke mbuluar fshatrat: Muhoc, Priboc, Zarbincë, Rqmabuqë, Suharnë, Gjergjec dhe Çarr.  Komandanti i këtij formacioni, i cili kishte midis 400 dhe 500 ushtarë, ishte Muhamed Xhemaili i quajtur Rebeli nga fshati Çarr.

Grupi i Bujanocit ishte përgjegjës për veprimet në Sektorin Qendër.  Përveç Bujanocit, ai mbuloi terrenin e Tërnocit, Maltërnocit, Turisë, Lluçanit, Konçulit dhe Dobrosinit.  Grupi numëronte rreth 700 të rinj të armatosur të komanduar nga Ridvan Qazimi, i njohur për shqiptarët si “Komandant Leshi”.

Sektori Jug u kontrollua nga grupi i Karadakut, fusha e veprimtarisë së të cilit përfshinte fshatrat Bukoc, Gosponicë, Maxhere, Ilincë, Ceravajkë, Sefer, Kurbali Shushajë dhe Karadak.  Komandanti i këtij grupi ishte Shaqir Shaqiri nga Karadaku, dhe ai kishte midis 300 dhe 500 ushtarë nën armë.  Ai më vonë u zëvendësua nga Mustafë Shaqiri i quajtur Shpëtimi.

Uniformat e UÇPMB-së ishin bartur gjithashtu  nga: Jonuz Musliu (një nga themeluesit dhe komisari politik), Rustem Mustafa, Nagip Aliju, Orhan Rexhepi, Lirim Jakupi – Nazisti, Gjiner Kamberi, Nuredin Ibishi – Komandant Leka, Fadilj Suleviq, Shemsi Sula, Ramadan Sulejmani, Adem Bajrami – Komandant Bala, Shefket Hasani, Bexhet Mehmeti dhe të tjerët.  Deri atëherë, të gjithë ishin kryesisht anëtarë të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës (UÇK).

Në këtë mënyrë, ZTS u bë skenë e konflikteve të shumta dhe incidenteve të armatosura të shqiptarëve të armatosur dhe pjesëtarëve të ushtrisë dhe policisë serbe, dhe numri i viktimave po rritej dita ditës.

Vijon…

Autor: Radoman Iriq

( Ky tekst nuk paraqet pikëpamjet e redaksisë së FOLonline)

COMMENTS