HomeUncategorized

Fejtoni: Një tregim serbo-shqiptar: Zoran Xhinxhiq-  Duhet të besojmë te vetja (pjesa 32)

Zoran Xhinxhiq, udhëheqësi i atëhershëm i Partisë Demokratike dhe menaxheri i Opozitës Demokratike të Serbisë (DOS), vizitoi dy herë jugun e Serbi

Kryediplomati Cakaj takon kryetarin e Bujanocit
Reagon Pajaziti: Nuk është reaguar me kohë për parandalimin e pasivizimit të adresave
Fejtoni:Një tregim serbo-shqiptar Migrimi i serbëve dhe shqiptarëve (pjesa 15)

Zoran Xhinxhiq, udhëheqësi i atëhershëm i Partisë Demokratike dhe menaxheri i Opozitës Demokratike të Serbisë (DOS), vizitoi dy herë jugun e Serbisë.  Ai së pari erdhi në fillim të dhjetorit 2000 me disa bashkëpunëtorë.  Ai zbarkoi me helikopter në Ristovc, pranë bazës së Xhandarmërisë dhe bisedoi me udhëheqjen e kësaj njësie dhe kaloi ditën në terren duke biseduar me qytetarë shqiptarë, përfaqësues të tyre politikë, udhëheqës operativë të Ushtrisë Jugosllave dhe Ministrisë së Brendshme.

Kryeministri i ardhshëm i Republikës së Serbisë arriti në Bujanoc vetëm disa ditë pas qëndrimit të Presidentit të RFJ-së, Vojislav Koshtunica në Bujanoc (27 nëntor).  Duhet të kujtojmë se në orët e vona të pasdites, ai iu drejtua serbëve para ndërtesës së Kuvendit Komunal, të cilët u përgjigjën me: “Vojo, Vojo”, “Serbia, Serbia” dhe “ne duam armë”.

Misioni i Xhinxhiqit kishte një kuptim dhe karakter krejtësisht të ndryshëm.

Në të njëjtën mbrëmje, si i ftuar në TV Palma Plus, Xhinxhiq vlerësoi se “pa asnjë kusht nuk duhet të lejojmë që Serbia të mbetet pa një pjesë të territorit të saj”.  Nuk është ndonjë militantizëm, por mbrojtje e interesave elementare të vendit ”, raportoi Agjencia Beta të nesërmen, 5 dhjetor.

“Ne nuk duhet të nënvlerësojmë rrezikun që na kërcënon në atë pjesë të territorit, as të mbivlerësojmë komunitetin ndërkombëtar dhe aftësinë e tij për të bërë diçka,” tha Xhinxhiq, duke shtuar se “ne duhet t’i besojmë vetes dhe të inkurajojmë popullin tonë duke u thënë qartë atyre që  kanë një qëllim të qartë politik “.

Vizita e dytë u zhvillua në 2 Janar 2001, rreth dhjetë ditë pas zgjedhjeve të parakohshme parlamentare në të cilat DOS korri një fitore të madhe.  Le ta kujtojmë se, me votat e qytetarëve të Serbisë, DOS kishte 176 mandate në parlamentin e ardhshëm, SPS 37, SRS 23 dhe SSJ 14.

Duhet vënë në dukje se Xhinxhiq, para kësaj vizite në jug të Serbisë, u kërkoi shërbimeve ” se nuk dëshironte t’i shihte Rade Markoviçiq ose Pavkoviçin në Bujanoc, por të dy u shfaqën – madje edhe Legija”.

Formimi i Trupit Koordinues të Qeverive të RFJ-së dhe RS-së për komunat e Bujanocit, Preshevës dhe Medvegjës pati një efekt shumë pozitiv te qytetarët e këtyre komunave.  Serbët dhe shqiptarët menduan se shteti po merrte një qasje shumë serioze dhe të re për zgjidhjen e problemeve në jug të Serbisë.  Vizitat e drejtuesve më të lartë të shtetit ngulitën besimin e qytetarëve në shtet dhe dëshirën e ndërsjellë për të kapërcyer keqkuptimet dhe për t’i zgjidhur ato në mënyrë paqësore.

Më 2 janar 2001, në fshatin Lluçan (komuna e Bujanocit), Kryeministri i ardhshëm i Republikës së Serbisë, Zoran Xhinxhiq, deklaroi në një bisedë me shqiptarët vendas:

“Mesazhi im për shqiptarët është të heqin dorë nga të gjitha idetë e mëdha shtetërore për të cilat ata duhet të sakrifikojnë perspektivën e tyre dhe të fëmijëve të tyre, për të kuptuar se koha e krijimit të shteteve të reja ka kaluar, se rrjedha kryesore në Evropë është integrimi dhe kjo është ajo që me siguri fiton. “.

Kjo dhe mesazhet që Xhinxhiq  përçoi atë ditë në disa takime me qytetarë dhe zyrtarë të jugut të Serbisë, u pritën me një përgjigje të madhe pozitive, kryesisht nga zyrtarë ndërkombëtarë që ndoqën konfliktin në jug të Serbisë, por edhe nga përfaqësuesit politikë shqiptarë.

Në një klimë të tillë, më 25 janar 2001, Zoran Xhinxhiq u zgjodh Kryeministri i parë demokratik i Republikës së Serbisë.

Vijon…

Autor: Radoman Iriq

( Ky shkrim nuk paraqet qëndrimet e redaksisë së FOLonline)

 

COMMENTS