HomeKoronavirusi

Doza e tretë e vaksinës nga nesër, qytetarët do të marrin SMS dhe e-mail me udhëzime

Doza shtesë, e tretë (përforcuese) e vaksinës kundër sëmundjes infektive kovid 19 do të fillojë të jepet në Serbi nga dita e martë, 17 gusht 2021.

Fjala e redaktorit: (Mos)Uniteti i shqiptarëve të Bujanocit
Kamberi takon diplomatin gjerman
PËRFUNDOJNË PUNIMET INFRASTRUKTURORE NË OSLLARË, NESALCË DHE TURI

Doza shtesë, e tretë (përforcuese) e vaksinës kundër sëmundjes infektive kovid 19 do të fillojë të jepet në Serbi nga dita e martë, 17 gusht 2021.  Pas 180 ditëve nga marrja e dozës së dytë, të gjithë qytetarët e vaksinuar do të jenë në gjendje të marrin dozën e tretë.

Qytetarët do të njoftohen me SMS dhe e-mail ndërsa një vegëz do t’i transferojë në Portalin e-uprava, ku do të marrin më shumë detaje.

Në portalin e-uprava, qytetarët do të jenë në gjendje të shohin vetë nëse i përkasin kategorive të popullatës të cilave u rekomandohet të marrin dozën e tretë të vaksinës, thuhet në njoftimin e Zyrës së Qeverisë së Serbisë për Bashkëpunim me Media.

Pavarësisht nëse i përkasin grupeve për të cilat rekomandohet doza e tretë, të gjithë mund të marrin një dozë shtesë nëse dëshirojnë, edhe ate pas gjashtë muajsh nga doza e dytë, shtohet në njoftim.

Qytetarët nuk duhet të aplikojnë me iniciativën e tyre për dozën e tretë para se të kontaktohen përmes formës elektronike.

Të gjithë qytetarëve u jepet mundësia të zgjedhin vaksinën, duke u nisur nga fakti se është e sigurt dhe e mundur të merret një dozë shtesë e ndryshme nga ato me të cilat janë vaksinuar dhe rivaksinuar.

Qytetarët do të informojnë mjekun për zgjedhjen përfundimtare të vaksinës, gjatë ekzaminimit dhe konsultimit në pikën e vaksinimit.

Njoftimi i Zyrës për Bashkëpunim me Media kujton se aktualisht ekzistojnë katër lloje të vaksinave në Serbi dhe ka mjaft prej tyre në të gjitha pikat e vendit – vaksina kineze (Sinopharm), vaksina ruse (putnjik V), vaksina të prodhuara nga “Pfizer-Biontek” dhe “Astra”- Zeneka “.

Doza shtesë ose e tretë (më e fortë) e vaksinës rekomandohet veçanërisht për kategoritë e mëposhtme të popullsisë:

– personat me imunitet të dobët

– mungesa e imunitetit dhe kushtet e imunosupresionit, marrësit e palcës së eshtrave dhe transplantet e organeve të ngurta, personat në hemodializë dhe personat që jetojnë me pacientë me imunosupresion parësor ose dytësor,

-Persona mbi 70 vjeç,

-personat mbi 60 vjeç që banojnë përgjithmonë në shtëpitë e të moshuarve dhe institucionet e tjera të mbrojtjes sociale,

-të punësuarit në institucionet e kujdesit shëndetësor dhe të mirëqenies sociale,

– Pasagjerë në trafikun ndërkombëtar – shtetas të Serbisë të cilët shpesh udhëtojnë jashtë vendit, qoftë për punë ose për arsye private.

Lista e pikave të imunizimit do të jetë në dispozicion në Portalin e-uprava.

Pas marrjes së një ftese nga e-uprava, qytetarët do të mund të vaksinohen në të gjitha qendrat shëndetësore në të gjithë Republikën e Serbisë.

COMMENTS