HomePAK-OSI

Udruženja samo ” na papiru”

Opština Bujanovac i Humanitarno udruženje osoba sa invaliditetom „Živeti zajedno“, koje je osnovala pre 10 godina, nisu uradili ništa da nam pomog

Si i kryejnë shërbimet PAK në Administratën Lokale të Preshevës ?
Mungesa e ashensorit problem për PAK në shtëpinë e shëndetit në Bujanoc
POLOŽAJ OSOBA SA INVALIDITETOM U PČINJSKOM OKRUGU

Opština Bujanovac i Humanitarno udruženje osoba sa invaliditetom „Živeti zajedno“, koje je osnovala pre 10 godina, nisu uradili ništa da nam pomognu i olakšaju život, tvrdi Arife Selimi iz Lučana kod Bujanovca. Iliriana Azemi koja vodi udruženje od osnivanja odgovara: Od početka sam prepuštena sama sebi.

Da neće tako biti i da će kroz udruženje dobiti institucionalnu podršku osobe sa invaliditetom u Bujanovcu ponadale su se 2013. godine, kada je udruženje osnovano, a prva donacija iznosila čak 29.000 evra.

„Tada je, ispostaviće se samo deklarativno, za udruženje, odnosno za sve nas, kupljen kombi, specijalizovan za prevoz osoba sa invaliditetom. Nikada ga nismo koristili, već ga Opština koristi za svoje potrebe. Udruženje nije realizovalo nijedan projekat, jednu rampu nisu napravili, a dobijali su novac na konkursima. Nema više ni kancelarije, ni opreme, sve je nestalo – kaže Arife Selimi.

Kupovinu kombija finansirali su zajednički Opština, sa nešto više od 18.000 evra, i Ujedinjene nacije, kroz program PBILD sa 10.000 evra.

Tadašnji i sadašnji predsednik opštine Nagip Arifi uručio je ključeve kombija potpredsedniku udruženja, što je uz već obezbeđene prostorije, predstavljalo najavu boljih dana i veću podršku jednoj od najranjivijih kategorija stanovništva.

Kombi koristi Opštinska uprava, a po rečima šefa kabineta predsednika Salija Salihija, uvek je dostupan kada udruženje zatraži.

-Nismo ga ni tražili, zato što od početka ništa nismo mogli da uradimo. Nije bilo nikakvih donacija posle toga, nikakvih projekata. Praktično sam sama u udruženju od početka i godinama tražim od opštinskih vlasti da me razreše. Ne mogu sama da uradim ništa, pokušala sam da okupim ljude, mlade, da mi pomognu, ali kad vide da novca nema svi odu – kaže Iliriana Azemi, predsednica udruženja praktično od osnivanja.

I ne samo to, udruženje je na opštinskom konkursu ove godine dobilo 80.000 dinara za projekat “Vaša podrška, naš osmeh”.

Ovaj tekst ne predstvlja stavove Ministrstva Kulture i informisanja Republike Srbije.

 

 

COMMENTS