HomeNë fokus

Reagon Shoqata e Pavarur e Gazetarëve të Serbisë: MPB dhe Prokuroria me uregjencë të trajtojnë rastin e Ismailit, burgim për kërcënuesit

Shoqata e Pavarur e Gazetarëve të Serbisë-NUNS ka dënuar ashpër rastin e kërcënimit të familjes së redaktorit të FOLonline, Jeton Ismaili dhe gaze

Aksident në afërsi të „ Pesë yjeve „
Fejtoni: Një tregim serbo-shqiptar: Komunistët “fshinë”, “hekurosën” dhe “prenë kokat” (pjesa 12)
Hoxhë Vesim Avdiu:  E vërteta ime

Shoqata e Pavarur e Gazetarëve të Serbisë-NUNS ka dënuar ashpër rastin e kërcënimit të familjes së redaktorit të FOLonline, Jeton Ismaili dhe gazetarëve tjerë në Serbi të ndodhur ditëve të fundit.
Kjo shoqatë ka kërkuar që rastet e fundit të trajtohen me urgjencë nga ana e organeve shtetërore kurse kryesit e veprave të vihen sa më shpejt para drejtësië.

Reagimi i plotë i NUNS-it;

NUNS: Serija novih napada i pritisaka na novinare

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje najnoviji serijal napada i pritisaka na novinare tokom proteklih dana, uz konstataciju da je profesionalno i nezavisno novinarstvo u Srbiji dugo već visokorizična profesija, sa tendencijom pogoršanja.

Konstatujemo da su napadi i pritisci na novinare postali naša svakodnevica i da se nastavlja trend njihovog rasta.
Podsećamo da je u kratkom vremenskom periodu zabeležen niz incidenata širom Srbije: uredniku portala Folonline i saradniku portala “Bujanovačke” Jetonu Ismaliju nasilnici su upali u kuću i pretili smrću njemu i njegovoj porodici, a uredniku Televizije N1 Branislavu Šovljanskom isečena je guma na privatnom automobilu, u Beogradu, u blizini stana u kojem živi.
Osim toga, urednik Sandžačke televizije iz Novog Pazara Salahudin Fetić fizički je napadnut, a tokom proteklog vikenda pretnje smrću, pozivi na linč i gnusne uvrede upućene su preko društvenih mreža glavnom uredniku N1 Jugoslavu Ćosiću i novinarki ove televizije Žaklini Tatolović.
– Položaj nezavisnih medija i novinara u Srbiji je veoma loš već nekoliko godina, uz negativan trend. Od početka pandemije i uvođenja vanrednog stanja u martu, situacija poprima dramatične razmere i mi beležimo značajno povećan porast broja pritisaka i napada na novinare u odnosu na prošlu godinu. Nažalost, mnogi slučajevi ostaju nerazjašnjeni, a većina nikada nikada ne dobije sudski epilog, odnosno počionici ostaju nepoznati ili se provuku bez ikakvih sankcija – ističe predsednik NUNS-a Željko Bodrožić.
NUNS zahteva od Ministarstva unutrašnjih poslova i Republičkog javnog tužilaštva da prestanu da ignorišu napade na novinare i da u najkraćem roku otkriju i procesuiraju vinovnike tih napada.
Sudske kazne moraju biti primerene ogromnoj društvenoj opasnosti koju napadi na novinare sa sobom nose, odnosno njima mora biti poslana jasna poruka da su takva dela kažnjiva i da država ima ozbiljnu nameru da se obračuna sa nasilnicima.
Ukoliko se to ne desi, s pravom ćemo smatrati da nadležni državni organi, svesno ili nesvesno, podstiču napade na profesionalno i nezavisno novinarstvo.
NUNS, 17.08.2020.

COMMENTS