HomePAK-OSI

POZICIONI I PERSONAVE ME AFTËSI TË KUFIZUARA NË RRETHIN E PÇINJËS

Numri i saktë i PAK në territorin e Republikës së Serbisë nuk është përcaktuar, por në bazë të të dhënave statistikore përmendet një shifër prej mbi

SI TË PËRMIRËSOJMË BASHKËPUNIMIN E AUTORITETIT, MEDIAVE DHE SHOQATAVE KUR JANË NË FYTJE PAK
POLOŽAJ OSOBA SA INVALIDITETOM U PČINJSKOM OKRUGU
Ngjarjet sportive dhe personat me aftësi të kufizuara

Numri i saktë i PAK në territorin e Republikës së Serbisë nuk është përcaktuar, por në bazë të të dhënave statistikore përmendet një shifër prej mbi 700.000 personash, të moshave dhe gjinive të ndryshme.
Numri i PAK në territorin e Pçinjsko Okrug gjithashtu nuk është përcaktuar saktësisht, por në bazë të të dhënave të kryqëzuara nga Ministria e Punës, Punësimit, Veteranëve dhe Çështjeve Sociale, Vetëqeverisjes Lokale, Shërbimit Kombëtar të Punësimit dhe Organizatave Joqeveritare. , shifra është mbi 30,000 njerëz.
sorrë
Në Vranjë funksionojnë tri shoqata të personave me nevoja të veçanta. Shoqata e Paraplegjikëve, Shoqata për Sklerozë Multiple dhe Shoqata e të Shurdhërve dhe të Dëgjuarve, e cila është përgjegjëse për nevojat e përdoruesve nga Surdulica, Vlladiçina Han, Vranjska Banja, Trgovishtja, Bosilegradi, Bujanoci dhe Presheva.
Institucionet në qytetin e Vranjës që kanë rampa aksesi për personat me aftësi të kufizuara: Godina e Gjykatës së Lartë, Farmacia "Vranje", RZZO, Posta kryesore, Galeria e Universitetit Kombëtar, Biblioteka "Bora Stankoviq", vetëm për hyrje në godinë dhe dhoma që janë. jo në katin e parë, rruga Beogradska, Sheshi Staniša Stošić.
Farmacia në rrugën Stefana Prvovenčanigo në qendër të Vranjës është i vetmi institucion i këtij lloji që punëson staf të trajnuar për të komunikuar në gjuhën e shenjave.

Në kuadër të projektit: “Pozita e personave me aftësi të kufizuara në rrethin e Pçinit”, në Bujanoc është mbajtur tryezë e rrumbullakët me temën “POZICIONI I PERSONAVE ME AFTËSI TË KUFIZUARA”.
Pjesëmarrës në tryezë ishin: përfaqësues të vetëqeverisjes lokale, përfaqësues të shoqatave të PAK, media, institucione, puna e të cilave ka të bëjë me personat me aftësi të kufizuara.
Temat e tryezës së rrumbullakët:
- Analiza e nevojave, të drejtave dhe pozitës së personave me aftësi të kufizuara
-Mundësia e dërgimit të personave me aftësi të kufizuara
-Aftësia për të monitoruar përmbajtjen kulturore
-Disponueshmëria
Në diskutim u theksua se duhet bërë sa vijon:
- Analizoni nevojat, të drejtat dhe pozicionin e PAK
- Çdo temë kishte një prezantim hyrës
-Diskutimi i pjesëmarrësve ishte i kufizuar në tre minuta, në mënyrë që ata të mund të dëgjonin mendime të ndryshme
-Pjesëmarrësit kishin të drejtë të paraqiteshin më shumë se një herë në diskutim


Ky tekst nuk parqet qendrimet e Ministrise per Kulture dhe Media te Republikes se Serbise

COMMENTS