HomePAK-OSI

POLOŽAJ OSOBA SA INVALIDITETOM U PČINJSKOM OKRUGU

Tačan broj OSI na teritoriji Republike Srbije nije utvrđen, ali se na osnovu preseka statističkih podataka pominje brojka od preko 700.000 ljudi,

Nedostatak lifta problem za OSI u Domu zdravlja u Bujanovcu
Shërbimet shëndetësore për PAK në Preshevë
PROBLEMI OSOBA SA INVALIDITETOM U PČINJSKOM OKRUGU:

Tačan broj OSI na teritoriji Republike Srbije nije utvrđen, ali se na osnovu preseka statističkih podataka pominje brojka od preko 700.000 ljudi, različitih životnih doba i polova.

Broj OSI na teritoriji Pčinjskog okrufa, takođe sa preciznošću nije utvrđen, ali na osnovu ukrštanja podataka Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Lokalne samouprave, Nacionalne službe za zapošljavnje i Nevladinih organizacija, figurira cifra od preko 30.000  osoba.

Vranje

U Vranju postoje tri udruženja osoba sa posebnim potrebama. Udruženje osoba sa paraplegijom, Udruženje za multiple sklerozu, i Udruženje gluvih i nagluvih, kje je nosilac potreba korisnika iz Surdulice, Vladičinog Hana, Vranjske Banje, Trgovišta, Bosilegrada,, Bujanovca i Preševa.

Institucije u Gradu Vranju koje posseduju prilazne rampe za invalide: Zgrada Višeg suda, Apoteka „Vranje“, RZZO, Glavna pošta, Galerija Narodnog univerziteta, Biblioteka „Bora Stanković“, li samo za ulazak u zgradu i prostorije koje nisu na spratu, Beogradska ulica, Trg Staniše Stošića.

Apoteka u ulici Stefana Prvovenčanog u centru Vranja, jedina je ustanova tog tipa u kojoj rade kadrovi obučeni za sporazumevanje na znakovnom jeziku.

 

U okviru projekta: “Položaj osoba sa invaliditetom u Pčinjskom okrugu“, održan je okrugli u Bujanovcu, sto na temu „POLOŽAJ OSOBA SA INVALIDITETOM“.

Učesnici okruglog stola bili su: predstavnici lokalne samouprave, predstavnici udruženja OSI, mediji, institucije čiji je rad vezan za osobe sa invaliditetom.

Teme okruglog stola:

  • Analiza potreba, prava i položaja osoba sa invaliditetom
  • Mogućnost za pošljavanja osoba sa invaliditetom
  • Mogućnost praćenja kuklturnih sadržaja
  • Dostupnost

U diskusiji je istaknuto da treba uraditi sledeće:

  • Analizirati potrebe, prava i položaj OSI
  • Svaka tema imala je uvodno izlaganje
  • Diskusija učesnika je bila ograničena na tri minuta, kako bi moglo da čuju različita mišljenja
  • Učesnici su imali prava na više javljanja u diskusiji

Ovaj tekst ne predstavlja stavove Ministarstva Kulture i informisanja Republike Srbije

 

COMMENTS