HomePerandoria Osmane-Osmansko cartsvo

Fejesa dhe martesa mes të krishterëve

  Në të shumtën e rasteve, martesa lidhej sipas marrëveshjes dhe dëshirës së prindërve, e në disa raste djali dhe vajza nuk takoheshin asnjëhe

Položaj žene u porodici i društvu
Pozita e gruas në familje dhe shoqëri
Ardhja e turqve në viset ballkanike (nga Shkupi në Vranjë)-Dolazak Turaka na balkanske prostore (od Skoplja do Vranja)

 

Në të shumtën e rasteve, martesa lidhej sipas marrëveshjes dhe dëshirës së prindërve, e në disa raste djali dhe vajza nuk takoheshin asnjëherë. Propozimi është bërë me mblesëri (ndërmjetësues mes shtëpisë së beqarit dhe vajzës). Kur familja e vajzës bie dakord për propozimin, familjes së djalit i thuhet të vijë për të pirë, fejesa zakonisht lidhet të dielën ose në një festë, pastaj bëhet “provimi” dhe më pas dasma. Për provimin dhe provimin jepen dhurata të ndërsjella. Në Vranjë ishte një zakon i vjetër i martesës së një djali me një vajzë. Shoqëruesja i është dërguar dhëndrit, me informacione për vajzën, përgatitjen e saj dhe trashëgiminë e mundshme nga shtëpia e familjes. U konsiderua se fëmija i vetëm ka përparësi në zgjedhjen e vajzës me të cilën dëshiron të martohet. Nuk praktikohej që një vëlla më i vogël të martohej me një vëlla më të madh dhe nëse kjo ndodhte, zakonisht vëllai i madh jepte pëlqimin.

Dasma e një vejushe ishte gjithmonë shumë modeste dhe në shumicën e rasteve pa koncert apo këngë. Ndërsa një kostum i shtrenjtë i qepur blihet për dhëndrin, i cili është një grua për herë të parë, një i ve zakonisht martohet me kostumin e tij të pushimeve. Kur një i ve martohet me një të ve, ato zakonisht merren në mëngjes para shërbimit të kishës. Konsiderohej e turpshme që një plak, i ve, të martohej, veçanërisht nëse kishte djem dhe vajza të rritura. Beqaria mashkullore u konsiderua si një ngjarje fatale, siç mund të konkludohet nga vepra e Bora Stankoviq.

Në rajonin e Vranjës kishte kufizime për martesat mes të porsamartuarve. Kjo u shfaq edhe në kufizimin e martesës së të porsamartuarve që jetonin në disa mëhallë të Vranjës. Për shembull. banorët e ish-mëhallës së Kovaçit nuk u martuan mes tyre, por lidhjet martesore mes Kovaçit dhe ish-mëhallës së Pogaçarit ishin të përgjithshme. Ishte një dukuri e zakonshme tek të moshuarit vranjas që të sillnin nuse nga fshati në qytet, por nuk ishte tipike që një vajzë nga qyteti të shkonte në fshat për një fshatare. Ky qëndrim ishte veçanërisht i përhapur në fshatrat më të pasura të Vranjës.

Zakonisht, artizanët e qytetit martoheshin me vajza nga familjet më të pasura të fshatit për shkak të pajës së pasur që jepnin. Disa klasa tregtare të shoqërisë së Vranjës martoheshin me vajza fshati dhe njohjet vinin përmes lidhjeve tregtare. Familja “Corbadžija” (më e pasur) zakonisht nuk martohej me “kerpići” (fshatarë) dhe “motikari” (të varfër dhe rrogëtarë të fshatit). Nëse do të ndodhnin martesa të tilla, zakonisht në shtëpinë e “Çorbaxhit” vinte “gruaja shat”, ndërsa të rinjve të fshatit mund t’u pëlqente vetëm ndonjë “shuplakë” e pasur.

Vajzat përgatitën për dasmën një shumëllojshmëri dhuratash dhe “rroba vajzash”. Ka shtroje, çarçafë, peshqirë, këllëf jastëku, shami, batanije, qilima, si dhe dhurata të ndryshme për dasmorët dhe të afërmit e të dy familjeve. Gjatë propozimit, të afërmit e djalit i japin vajzës një mollë me dukat të ngulura në të, si shenjë e propozimit të propozuar. Pas kësaj vajza fejohet. Sipas zakonit të vjetër, vajza dy-tri ditë pas propozimit fshihet në lagje, për t’u kursyer nga takimi, përgëzimi dhe pyetja nga vizitorët dhe të ftuarit kureshtarë. Kur një vajzë lutet, “pija” vjen për të festuar fejesën. Pas pirjes vjen darka, dhe pas darkës plaku mes kërkuesve (zakonisht vjehrri) hedh para në tavolinë, të cilat kanë për qëllim “përgatitjen” e lypsit. Të shtunën, para dasmës, nusja shkon në hamamin e qytetit me mikeshat, të dashurat dhe të rejat e lagjes në “spa”. “Larja” e lypësit ka karakter solemn dhe vetë larja ndjek të gjithë ritualin e ceremonisë, shoqëruar me këngë popullore të kënduara nga vajza dhe të reja të rrethit.

Para fillimit të dasmës, dhuratat e nuses renditen sipas doxatit, në mënyrë që dasmorët t’i shohin. Më pas dhuratat vendosen në karrocën, e cila e shoqëruar nga muzikantë shkon në shtëpinë e dhëndrit. Shtëpia e vajzave është mjaft e ndriçuar me fenerë dhe qirinj të ndryshëm të vendosur në oxhaqe, si dhe janë vendosur tavolina të gjata që mund të strehojnë deri në 30 dasmorë. Oro-n e parë e udhëheq nëna e vajzës së lypur, e cila mban një sitë me qiqra dhe karamele të ndryshme, të cilat i shpërndan me dorën tjetër.

Kënga e njohur e dasmës në Vranjë ka qenë “Hadži Gajka devojku udava.” Kjo këngë është kënduar edhe kur nusen e kanë nxjerrë nga shtëpia e prindërve. Ditën e dasmës, në të gdhirë, nusja vishet me rrobat e nuses, krehet dhe gërshetohet nga shoqet e saj, ndërsa i këndojnë këngën e trishtë popullore “A po ankohesh për nënën”. Kur vjen dasma për të marrë vajzën, ata shoqërohen nga një kunati që prezantohet me nusen. Ai është gjithmonë i veshur dhe i stolisur pasur. Fillimisht nëna i thotë lamtumirë nuses, pastaj të afërmit dhe miqtë dhe vetëm atëherë kunati e nxjerr nusen nga shtëpia. Kortezhi i dasmës së pari shkon në kishë për dasmën dhe para nuses dhe kunatit të saj shkojnë çoçetët dhe kërcejnë. Së pari gratë shkojnë pas nuses, e ndjekur nga burrat. Në kishë, të porsamartuarit qëndrojnë para altarit dhe kanë dhuratat e më të mirës (rroba) të mbështjellë në duar. Besohej se nëse dhuratat bien në dysheme, martesa do të jetë e pakënaqur.

Në shtëpinë e dhëndrit qëndron vjehrra. Nusja puth vjehrrën në duar, vjehrra e puth nusen në faqe dhe askush para nuses nuk lejohet të hyjë në oborrin e dhëndrit. Në prag të shtëpisë vendoset një lug me ujë, të cilin sipas zakonit nusja nuk i lejohet ta kalojë, derisa vjehrri të hedh në koritë një dhuratë monetare. Përveç kësaj, ai duhet të thotë se cila pjesë e pasurisë (ara, dyqane apo shtëpi) do t’i shkojë nuses si pronë personale si dhuratë. Pas dhënies së shpërblimit, vjehrri i jep dorën nuses që ajo të kalojë luginën e ujit dhe të hyjë në oborr, ku vjehrri e çon në kuzhinë dhe e dorëzon. te femrat.

Të porsamartuarit e kalojnë natën e parë të martesës në dhomën e gjumit, ku dy krevate janë shtrirë në dysheme. Ishte zakon që të sapomartuarit ta kalonin natën e parë të martesës në shtratin e nuses. Në ditën e dytë të festës së dasmës, ka një “duke parë” ose “nderim”. Atë ditë nusen vijnë gratë e të afërmve dhe të lagjes, ndër të cilat nusja duhet të jetë e gëzuar dhe e gëzuar. Dhe në ditën e dytë të dasmës, nusja shfaqet e veshur me fustanin e nusërisë. Kishte raste kur dasma zgjati tre ditë. Por zakonisht përfundonte me ditën e dasmës dhe me “darkën e madhe”. Në fund të dasmës ishte zakon të luhej “oro shumëngjyrëshe”.

COMMENTS