HomeUncategorized

Fejtoni: Një tregim serbo-shqiptar: Në rrugë drejt zgjidhjes paqësore (pjesa 30)  

 Sot nis kapitulli i gjashtë i këtij tregimi serbo-shqiptar, i cili flet për periudhën  nga dhjetori i vitit 2000.  Para kësaj, më 5 tetor 2000, n

Agjenda: Ditët e Komandant Lleshit
Arifi në takim me maturantët e Preshevës
PVD opozitë në përbërjën e re parlamentare në Serbi

 Sot nis kapitulli i gjashtë i këtij tregimi serbo-shqiptar, i cili flet për periudhën  nga dhjetori i vitit 2000.  Para kësaj, më 5 tetor 2000, në Beograd, njerëzit thanë fjalën e tyre – Millosheviçi humbi zgjedhjet.  Dy ditë më vonë, kandidati i DOS-it për president të  RFJ, Vojislav Koshtunica, u zgjodh në atë pozitë dhe më 24 tetor, u zgjodh Qeveria Tranzicionale, e përbërë nga DOS, SPS dhe SPO.  Në ndërkohë, zgjedhjet e parakohshme parlamentare u thirrën për 23 dhjetor dhe në jug të Serbisë situata ishte gjithnjë e më dramatike nga dita në ditë.  Në rrethana të tilla, Qeveria Tranzicionale vendosi të formojë një Trup Koordinues për komunat e Bujuanocit, Preshevës dhe Medvegjës.  Dhe si rodhën ngjarjet, flasim në historinë e re të këtij fejtoni.

 

Formohet një Trup Koordinues për komunat e Serbisë së Jugut

 

Me shpërthimin e krizës në Serbinë e Jugut nga 1999 në 2001, Presheva, Bujanoci dhe Medvegjsa, tre komuna në Serbi të banuara me shqiptarë, u gjendën në një pozitë që ndryshonte dukshëm nga qeverisjet tjera lokale në Serbi.  Beogradi ka vendosur të kapërcejë këtë pozicion specifik duke formuar një Trup Koordinues për komunat e Preshevës, Bujanocit dhe Medvegjës – një organ shtetëror që duhet të jetë një lidhje midis qeverisë qendrore dhe këtyre tre qeverive lokale.

Trupi Koordinues u formua në Bujanoc më 16 dhjetor 2000 në një seancë të përbashkët të Qeverisë së Republikës Federale të Jugosllavisë dhe Qeverisë së Republikës së Serbisë.  Bujanoci ishte nën një bllokadë totale politike atë ditë, sepse ishte rasti i vetëm që dy qeveri me mbi 40 ministra ishin ulur diku në brendësi.

Nebojsha Çoviq, Zëvendës Kryeministri i Serbisë dhe një nga udhëheqësit e Opozitës Demokratike të Serbisë (DOS), u emërua kryetar i këtij organi shtetëror dhe Rasim Lajiq, Ministër për Pakicat Kombëtare dhe Etnike në Qeverinë e Zoran Xhinxhiq, u emërua Zëvendëskryetar.  Ai përfshiu përfaqësuesit më të lartë të këtyre tre qeverive lokale, si dhe përfaqësues të ushtrisë, policisë dhe individë nga disa ministri.

Ndër 15 anëtarët e këtij organi ishin: Ndihmës Ministri Federal i Policisë, Milisav Markoviq, Sekretari i Ministrisë Federale të Mbrojtjes, Milovan Çoguriq, Bashkëministrat e Policisë, Drejtësisë dhe Informacionit të Qeverisë së Serbisë, Bozho Preleviq, Slobodan Tomoviq, Stevan Nikceviq, Dragan Subasiq , Zoran Nikoliq, Sead Spahoviq, Biserka Matiq, Ivica Daçiq dhe Bogoljub Pejçiq, Ministri i Republikës së Serbisë për Vetëqeverisjen Lokale, Veljko Odaloviq, përfaqësuesit më të lartë të vetëqeverisjeve lokale në Preshevë, Bujanoc dhe Medvegjë, dhe përfaqësuesit lokal nga ushtria dhe policia.

Detyra kryesore e këtij organi, u tha në atë kohë, ishte të harmonizonte masat dhe aktivitetet shtetërore dhe politike për të zgjidhur krizën e shkaktuar nga hyrja e shqiptarëve të armatosur në Zonën e Sigurisë Tokësore.

Ky akt vendosi një qasje të re në zgjidhjen e problemeve etnike në jug të Serbisë – me mjete politike, jo ushtarake.  Theksi në punën e tij është vendosur në çështjet e ngritjes së nivelit të integrimit politik, sigurisë së përgjithshme, zhvillimit ekonomik dhe infrastrukturor të vetëqeverisjeve lokale dhe ndërtimit të shoqërisë civile.

Pas largimit të Nebojsha Çoviq, ish nënkryetari Rasim Lajiq u emërua kryetar i Trupit Koordinues për Serbinë Jugore në 2005.  Ai mbeti kryetar deri në vitin 2008, kur qeveria serbe emëroi Milan Markoviqib, ministër i administratës shtetërore dhe vetëqeverisjes lokale.

Nga nëntori 2012 e deri më sot, drejtohet nga prof.  Dr. Zoran Stankoviq(1954), një patolog i mirënjohur serb, përndryshe gjeneral major në pension.

Vijon…

Autor: Radoman Iriq

( Ky shkrim nuk paraqet pikëpamjet e redaksisë së FOLonline)

COMMENTS