HomeUncategorized

Fejtoni: Një tregim serbo- shqiptar: Marrëveshja e Kumanovës dhe formimi i ZTS-së (Pjesa 20)

Në aeroportin ushtarak, më 9 qershor 1999, 15 minuta para mesnatës, një marrëveshje teknike ushtarake u nënshkrua në Kumanovë, e cila shënoi fundi

Pajaziti kundër nepotizmit, godet partitë në pushtet
Ndërron jetë dr.Sherife Hasani
Konfuzion: Ku të lajmërohen mjekët e Luginës, në komuna apo në KKSH?!

Në aeroportin ushtarak, më 9 qershor 1999, 15 minuta para mesnatës, një marrëveshje teknike ushtarake u nënshkrua në Kumanovë, e cila shënoi fundin e bombardimeve të NATO-s në Jugosllavi.  Marrëveshja u nënshkrua me gjeneralin britanik Michael Jackson nga gjenerali i ushtrisë jugosllave Svetozar Marjanoviç dhe gjenerali i policisë serbe Obrad Stevanoviç.

Marrëveshja i dha Millosheviçit 11 ditë për të tërhequr Ushtrinë Jugosllave dhe policinë serbe nga Kosova.  Në të njëjtën kohë, filloi hyrja e Forcës Paqeruajtëse Ndërkombëtare (KFOR) – ushtarë rusë të vendosur në Bosnjë dhe Hercegovinë dhe trupa të NATO-s nga Shqipëria dhe Maqedonia.

Pastaj, në territorin e Serbisë dhe Malit të Zi, përgjatë gjithë vijës administrative me Kosovën, u krijua Zona e Sigurisë Tokësore (ZST).  Isshtë një zonë mbrojtëse përreth Kosovës, pesë kilometra e gjerë, 402 km e gjatë dhe që mbulon një sipërfaqe prej 2010 kilometra katrorë.  ZST ishte e ndarë në sektorë A, B, C dhe D. Sektori B bie në territorin e komunave të Bujanocit dhe Preshevës në gjatësi prej 90 km.  Marrëveshja gjithashtu ndaloi avionët jugosllavë të fluturonin deri në 25 km nga vija administrative me Kosovën.

Sipas kushteve të marrëveshjes, KFOR u ngarkua me çarmatosjen e anëtarëve të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës (UÇK).

 

Këshilli i Sigurimit miratoi Rezolutën 1244

Të nesërmen, më 10 qershor 1999, anëtarët e Këshillit të Sigurimit të KB miratuan Rezolutën 1244, e cila aprovoi praninë ushtarake dhe civile ndërkombëtare në Republikën Federale të Jugosllavisë dhe krijoi një mision të përkohshëm administrativ të KB në Kosovë – duke kryer funksione administrative civile, duke mbikëqyrur zhvillimin institucional, mbajtjej e zgjedhjeve, ruajtja e rendit dhe paqes, mbrojtja e të drejtave të njeriut dhe kthimi i sigurt i refugjatëve.

Në këtë mënyrë, FR të Jugosllavisë iu garantua sovraniteti dhe integriteti territorial, dhe Kosova u bë një protektorat ndërkombëtar nën administrimin e Misionit të Kombeve të Bashkuara (UNMIK) dhe Forcës Ndërkombëtare të Paqeruajtjes (KFOR).

Menjëherë më pas, e gjithë përbërja e Ushtrisë Jugosllave dhe policisë Serbe u larguan nga Kosova me pajisje dhe armë të gjata luftarake.  Në këto kolona të pafundme nga disa drejtime, më shumë se 200,000 serbë dhe joshqiptarë të Kosovës u larguan nga Kosova në Serbi.

Sidoqoftë, sipas vendimeve të Beogradit zyrtar, pas nënshkrimit të Marrëveshjes së Kumanovës, shumica e anëtarëve të ushtrisë dhe policisë, me pajisje të ghata lufte, ishin vendosur në qytete dhe komuna pranë Zonës së Sigurisë Tokësore, veçanërisht në Bujanovac dhe Preshevë, e cila ishte një kërcënim i vazhdueshëm për paqen dhe jetën normale.

Vijon…

Autor: Radoman Iriq

( Ky tekst nuk paraqet pikëpamjet e redaksisë së FOLonline)

COMMENTS