HomePAK-OSI

POLOŽAJ OSOBA SA INVALIDITETOM U PČINJSKOM OKRUGU

Tačan broj OSI na teritoriji Republike Srbije nije utvrđen, ali se na osnovu preseka statističkih podataka pominje brojka od preko 700.000 ljudi,

Pargingu për personat me aftësi të kufizuara
PROBLEMET E PERSONAVE ME AFTËSI TË KUFIZUARA NË RRETHIN E PÇINJËS:
Ngjarjet sportive dhe personat me aftësi të kufizuara

Tačan broj OSI na teritoriji Republike Srbije nije utvrđen, ali se na osnovu preseka statističkih podataka pominje brojka od preko 700.000 ljudi, različitih životnih doba i polova.

Broj OSI na teritoriji Pčinjskog okrufa, takođe sa preciznošću nije utvrđen, ali na osnovu ukrštanja podataka Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Lokalne samouprave, Nacionalne službe za zapošljavnje i Nevladinih organizacija, figurira cifra od preko 30.000  osoba.

Vranje

U Vranju postoje tri udruženja osoba sa posebnim potrebama. Udruženje osoba sa paraplegijom, Udruženje za multiple sklerozu, i Udruženje gluvih i nagluvih, kje je nosilac potreba korisnika iz Surdulice, Vladičinog Hana, Vranjske Banje, Trgovišta, Bosilegrada,, Bujanovca i Preševa.

Institucije u Gradu Vranju koje posseduju prilazne rampe za invalide: Zgrada Višeg suda, Apoteka „Vranje“, RZZO, Glavna pošta, Galerija Narodnog univerziteta, Biblioteka „Bora Stanković“, li samo za ulazak u zgradu i prostorije koje nisu na spratu, Beogradska ulica, Trg Staniše Stošića.

Apoteka u ulici Stefana Prvovenčanog u centru Vranja, jedina je ustanova tog tipa u kojoj rade kadrovi obučeni za sporazumevanje na znakovnom jeziku.

 

U okviru projekta: “Položaj osoba sa invaliditetom u Pčinjskom okrugu“, održan je okrugli u Bujanovcu, sto na temu „POLOŽAJ OSOBA SA INVALIDITETOM“.

Učesnici okruglog stola bili su: predstavnici lokalne samouprave, predstavnici udruženja OSI, mediji, institucije čiji je rad vezan za osobe sa invaliditetom.

Teme okruglog stola:

  • Analiza potreba, prava i položaja osoba sa invaliditetom
  • Mogućnost za pošljavanja osoba sa invaliditetom
  • Mogućnost praćenja kuklturnih sadržaja
  • Dostupnost

U diskusiji je istaknuto da treba uraditi sledeće:

  • Analizirati potrebe, prava i položaj OSI
  • Svaka tema imala je uvodno izlaganje
  • Diskusija učesnika je bila ograničena na tri minuta, kako bi moglo da čuju različita mišljenja
  • Učesnici su imali prava na više javljanja u diskusiji

Ovaj tekst ne predstavlja stavove Ministarstva Kulture i informisanja Republike Srbije

 

COMMENTS