Homeliqeni i vllasinës vlasinsko jezero

Flora dhe Fauna në Vllasinë

Vlasina është e pasur me florë dhe faunë ose florë dhe faunë. Me vendim të Qeverisë së Serbisë, Rrafshnalta Vlasinska u shpall zonë me veçori të j

O Vlasinskom jezeru
Rreth Liqenit të Vllasinës
Rosulja

Vlasina është e pasur me florë dhe faunë ose florë dhe faunë. Me vendim të Qeverisë së Serbisë, Rrafshnalta Vlasinska u shpall zonë me veçori të jashtëzakonshme natyrore. Në këtë mënyrë ka kontribuar në ruajtjen e bukurive natyrore të kësaj zone.

Rreth liqenit të Vlasinit ka bimësi të harlisur. Një sasi e madhe reshjesh, si në dimër ashtu edhe në pranverë dhe vjeshtë, kontribuan në një jetë shumë të larmishme bimore. Pema më dominuese në Vlasinë është Mështekna e Bardhë. Gjendet përreth liqenit në lartësi deri në 1400 m. Nga gjethet e këtyre pemëve mund të bëhet çaj, i cili është shumë i shëndetshëm. Në Vlasinë ka edhe lloje të ndryshme të pemëve halore: pisha, bredhi, bredhi dhe të tjera. Një numër i madh pemësh kontribuojnë në mbajtjen e ajrit të Vlasinës të pastër dhe të pasur me oksigjen.

Fruta të ndryshme pylli mund të gjenden në livadhet e rrafshnaltës së Vlasinës. Fushat janë të pasura me fruta të egra të mjedrës, boronicës dhe luleshtrydheve. Kjo është arsyeja pse Vlaisna është një vend ideal për mbledhësit e frutave. Këto fruta janë shumë të shëndetshme dhe të rekomanduara për të gjithë. Në arat e Vllasinës mund të gjeni bimë shumë medicinale kantariona, trumzë dhe trumzë, të cilat mund të përdoren për të bërë çajra apo pije të tjera mjekësore. Në livadh rriten edhe kërpudhat e boletusit të verës dhe të vjeshtës, kërpudhat dhe kërpudhat e qumështit. Kjo pasuri bimore e bën Vlasinën një vend ideal për grumbulluesit e frutave të pyllit.

Liqeni i Vlasinës është i pasur me lloje të ndryshme peshqish. Në të mund të gjeni mustak, troftë, krap dhe nga speciet më të vogla të peshkut, krapi, babushka, purtekë… Me lejet e peshkimit të marra më parë, adhuruesit e këtij lloj argëtimi mund të shijojnë gjithë ditën buzë liqenit.

Ky tekst është përkrahur nga komuna e Surdulicës.

Kjo përmbajtje nuk paraqet qendrimet e donatorit.

COMMENTS