HomePerandoria Osmane-Osmansko cartsvo

Zakonet pas vdekjes së myslimanëve dhe të krishterëve

  Vetë akti i varrimit të saj përfaqëson një kult të veçantë që ndryshon nga feja në fe. Në krishterim, si rregull, trupi i një të vdekuri eks

Pozita e gruas në familje dhe shoqëri
Kako se (stvarno) živelo pod Turcima
Zakonet e dasmës në popullsinë fshatare

 

Vetë akti i varrimit të saj përfaqëson një kult të veçantë që ndryshon nga feja në fe. Në krishterim, si rregull, trupi i një të vdekuri ekspozohet në një arkivol një ose dy ditë para varrimit. Aty familja dhe miqtë e vizitojnë dhe i thonë lamtumirën. Ndryshe, arkivoli mbyllet në ditën e varrimit, ndonëse në mesin e ortodoksëve ekziston një praktikë që të ndjerit ta përshëndesin sërish në vetë varrezat.

Në Islam, ky akt është krejt ndryshe. Ka udhëzime të hollësishme se si të silleni me të vdekurit, cilat janë lutjet e duhura dhe si të lani të vdekurit dhe të përgatitni funeralin. Ndër të tjera, thuhet se një person që vdes duhet të përsërisë besimin: “Nuk ka Zota të tjerë. por Allahu dhe Muhamedi është profeti i tij”. Nëse ai nuk është në gjendje të recitojë këtë ajet, një i afërm, një mjek musliman ose një imam e bën atë për të. Pas vdekjes, burri duhet të lahet nga burri dhe gruaja nga gruaja, dhe pastaj të mbështillet në një çarçaf. Trupi varroset pa arkivol, në anën e djathtë ose në anën e pasme, me sytë e drejtuar nga Meka. Varrimi duhet të bëhet në të njëjtën ditë kur i ndjeri ka ndërruar jetë, gjë që për të konsiderohet një akt konsideratë, domethënë tregon se nuk i del asnjë punë tjetër para tij. Besimi islam beson se të vdekurit duhet të prehen në paqe dhe pa respektuar kultin e personalitetit, kështu që muslimanët nuk dekorojnë apo dekorojnë vendet e varrimit. Myslimanët fetarë nuk praktikojnë djegien, duke e konsideruar atë kundër fesë së tyre.

Kjo përmbajtje nuk paraqet qëndrimet e Ministrisë së Kulturës dhe Informimit të Republikës së Serbisë

COMMENTS