HomePublikacije

Na projektu “Sigurno pero”, sprovedena anketa među 25 novinara u Pčinjskom okrugu  

  Novinari u Pčinjskom okrugu izražavaju zabrinutost za svoju bezbednost U okviru projekta "Sigurno pero”,koji realizuje Udruženje gra

Poziv novinarima za učešće u radionici “Sigurno pero” za unapređenje medijske bezbednosti
Poziv na radionicu “Fizička bezbednost za novinare u konfliktnim zonama”
 
Novinari u Pčinjskom okrugu izražavaju zabrinutost za svoju bezbednost
U okviru projekta “Sigurno pero”,koji realizuje Udruženje građana Variacion,  sprovedena je anketa među novinarima u Pčinjskom okrugu sa ciljem da se bolje razumeju izazovi sa kojima se novinari suočavaju u vezi sa bezbednošću i da se identifikuju potrebe za unapređenjem bezbednosnih mera.
Anketa je obuhvatila 25 novinara koji su izneli svoje mišljenje i iskustva u vezi sa pitanjima bezbednosti, digitalne pismenosti, podrške i saradnje u novinarskoj zajednici.
Većina novinara (10 od 25) često se suočava sa izazovima u vezi sa bezbednošću prilikom obavljanja svog posla, dok se 12 novinara povremeno susreće sa ovim problemima. Ovo ukazuje na potrebu za unapređenjem bezbednosnih mera i podrške novinarima.
18 novinara izjavilo je da nije zadovoljno nivoom podrške u digitalnom okruženju, dok je 7 novinara povremeno imalo problema sa nedoličnim komentarima na internetu. Svi anketirani smatraju da su edukativne radionice deo rešenja za povećanje svesti o bezbednosti u fizičkom i digitalnom okruženju.
12 novinara ocenilo je svoju digitalnu pismenost kao delimičnu, dok 6 novinara smatra da ne poseduje dovoljnu digitalnu pismenost. Svi su saglasni da je digitalna transformacija medija povećala ranjivost novinara na cyber pretnje, ali većina njih nije opremljena odgovarajućim alatima i znanjem za zaštitu od cyber pretnji.
Novinari ocenjuju saradnju između novinarskih udruženja, nevladinih organizacija, vladinih agencija i lokalne zajednice kao nedovoljnu. Međutim, svi anketirani smatraju da bi multisektorski pristup bio efikasan u rešavanju problem bezbednosti novinara, dok je partnerstvo u postizanju ciljeva projekta “Sigurno pero” ocenjeno kao veoma značajno.
Anketa je pokazala da postoji značajna potreba za unapređenjem bezbednosnih mera, edukacije i podrške novinarima u Pčinjskom okrugu. Projekat “Sigurno pero” ima potencijal da pruži dragocene resurse, obuke i alate koji će podržati novinare u razvoju njihovih kapaciteta, jačanju bezbednosnih praksi i očuvanju integriteta njihovog profesionalnog angažmana. Ova inicijativa može biti ključna za jačanje novinarske slobode, demokratskih vrednosti i medijske pluralnosti u lokalnom kontekstu.

COMMENTS