Homeliqeni i vllasinës vlasinsko jezero

Rreth Liqenit të Vllasinës

Liqeni i Vllasinës është një liqen akumulues në juglindje të Serbisë me një sipërfaqe prej 15 km² dhe një thellësi deri në 35 m.  Liqeni ndodhet n

Mobi Dik
Rosulja
O Vlasinskom jezeru

Liqeni i Vllasinës është një liqen akumulues në juglindje të Serbisë me një sipërfaqe prej 15 km² dhe një thellësi deri në 35 m.  Liqeni ndodhet në territorin e komunës së Surdulicës.  Liqeni, i rrethuar nga malet Plana (Gramada), Vardenik dhe Çemernik, ndodhet në 1213 m mbi nivelin e detit.  Ndërtimi i digës zgjati nga viti 1946 deri në vitin 1949 në vendndodhjen e ish baltës Vlasinsk.  Liqeni filloi të mbushej më 9 prill 1949 dhe në vitin 1954 arriti kapacitetin e tij të plotë – 165 milionë metra kub ujë.

Dy metra kub ujë të cilësisë së parë derdhen në liqen çdo minutë.  Vlasina, Vrla, Jerma, Božička reka, Lisinska reka, Ljubotenska reka, Strvna, Çemerčica me degët e tyre (rreth 110 gjithsej) përbëjnë pellgun e liqenit.

Lartësia e digës është 34,43 m (nga të cilat 25,7 m mbi tokë), gjatësia në themel është 239 m, dhe në kurorë është 139,28 m, ndërsa gjerësia është 5,5 m në kurorë.  Në digë u vendosën rreth 330,000 metër kub tokë.  Ana e rrjedhës së sipërme është e veshur me blloqe guri dhe ana e poshtme e rrjedhës është e ndërtuar me katër kaskada dhe është tërësisht e barishtuar.  Liqeni është nëntë km i gjatë, gjerësia maksimale 3,5 km, thellësia maksimale 35 m, sipërfaqja e tij është 16,5 km².  Sipas lartësisë, është një nga rezervuarët më të lartë në Ballkan.  Në nivelin më të lartë të ujit, niveli i liqenit arrin 1213,8 ​​m mbi nivelin e detit.  Nga rruga, niveli mesatar vjetor i liqenit është 1204 m mbi nivelin e detit.

Liqeni ka dy ishuj – Stratoria dhe Dugi del.  Stratoria ishte një ishull në Vlasin Blat, ndërsa Dugi del ishte një gadishull para ndërtimit të digës.  Liqeni Vlasina është i njohur për ishujt e tij lundrues, të cilët ndryshojnë pozicionin e tyre me kalimin e kohës dhe u krijuan nga jeta bimore nënujore që rritej në torfe, e cila u shkëput në copa të mëdha nga fundi i liqenit dhe u largua.

COMMENTS