Homeliqeni i vllasinës vlasinsko jezero

Rosulja

Nofka Rosuljci, me të cilën njihen banorët e Vllasotincit, vjen nga emri i një bime mishngrënëse që lulëzon vetëm në këtë zonë. Gjithashtu, një ve

Pečurka Vrganj
Rosulja
Mobi Dik

Nofka Rosuljci, me të cilën njihen banorët e Vllasotincit, vjen nga emri i një bime mishngrënëse që lulëzon vetëm në këtë zonë. Gjithashtu, një vendbanim në Vllasotinac dhe Klubi i Futbollit të Femrave emërtohen Rosulja, dhe një nga pseudonimet e tifozëve të Vlasinës është “rosuljci”. Vlasinska rosulja, e cila është një nga 170 llojet e rosuljës, rritet vetëm në afërsi të Vllasotinacit dhe sot është shumë e vështirë ta gjesh.

Rosulja sot i përket bimëve të rralla dhe të rrezikuara,

Një vendbanim në Vllasotinac mori emrin e kësaj bime

Vlasinska rosilja nuk rritej në vetë Vllasotinac, kjo bimë u përhap në të gjithë zonën nga Vllasotinaci deri në Çemernik, kështu që ata që u vendosën në këto anë të vendit u quajtën në popull “rosuljki”.

Rosulja ka lule të kuqe dhe gjethe “me qime”, të cilat lëshojnë një lëndë ngjitëse me të cilën kap insektet. Ato janë ushqimi kryesor i saj sepse rritet në vende me veti minerale të varfëruara.

Lulja e kuqe është karremi dhe gjethet, të mbuluara me qime, palosen kur preken dhe bëjnë një kurth për gjahun. Më pas pika e vesës sekreton lëngje tretëse dhe kështu ushqehet vetë. Gjatë verës, pikat e vesës mund të kapin deri në 2000 insekte.

Karakteristike është gjithashtu se rosulja Vlasotina nuk mund të transplantohet në një pjesë tjetër të Serbisë, sepse ajo ka marrë për shtëpi rrethinën e liqenit të Vllashinit.

Nga specifika e rajonit tek speciet e rrezikuara

Ndonëse dikur mbulonte hapësira të tëra në zonën e Vllasotinës, për shkak të përdorimit të rëndë të kimikateve dhe tharjes së dheut, rosula pothuajse është shfarosur. Mund të gjendet në ishujt lundrues dhe disa pjesë të liqenit Vlasin.

Përveç faktit që i shërbeu popullit për t’i vendosur një nofkë vllasotinëve, rosulja ka edhe disa veti mjekësore.

Herbalistët e përdorën atë për të trajtuar kollën dhe për shkak të përmbajtjes së pasur të naftokinonit, ka një efekt efektiv antibakterial. Rosulja është sot një nga speciet bimore të rralla dhe të rrezikuara në Serbi.

Ky tekst perkrahet nga komuna e Surdulices.

Permbajtja nuk paraqet qendrimet e donatorit.

COMMENTS