HomeUncategorized

Fejtoni: Një tregim serbo-shqiptar: Sanksionet e KB-së forcojnë regjimin e Millosheviqit (pjesa 9)

Në fund të majit 1992, Këshilli i Sigurimit i Kombeve të Bashkuara (KSKB) vlerësoi se RF e Jugosllavisë ishte e përfshirë drejtpërdrejt në luftëra

Enver Ramadani kryetar i ri i KK në Bujanoc
Shaip Kamberi vendos flamurin shqiptar në Parlamentin e Serbisë(video)
LPD shpall zgjedhjet e brendshme

Në fund të majit 1992, Këshilli i Sigurimit i Kombeve të Bashkuara (KSKB) vlerësoi se RF e Jugosllavisë ishte e përfshirë drejtpërdrejt në luftërat në Bosnjë dhe Hercegovinë dhe Kroaci.  Kjo është arsyeja që me Rezolutën 757 të 30 majit 1992, bashkësia ndërkombëtare vendosi sanksione ndaj Serbisë dhe Malit të Zi.  Për nga karakteri dhe dimensionet e tyre, këto ishin masat më të ashpra ndëshkuese që Kombet e Bashkuara kanë marrë ndonjëherë kundër një vendi sovran në historinë e tyre, sepse ato nënkuptonin një embargo të plotë ekonomike ndërkombëtare të RF të Jugosllavisë.

Ato u fuqizuan më 30 maj 1992, menjëherë pas fillimit të rrethimit serb të Sarajevës dhe një ditë para zgjedhjeve të para lokale shumë-partiake në Serbi, dhe u shfuqizuan nga Marrëveshja e Dejtonit më 14 dhjetor 1995, e cila ndaloi luftën në Bosnjë dhe Hercegovinë.

Sanksionet kanë pasur një efekt shkatërrues në jetën e qytetarëve dhe ekonomisë, kështu që ato mbahen mend për rënien drastike të standardit të jetesës dhe mungesat e produkteve ushqimore, ilaçeve dhe energjisë.  Pastaj kuponat për  bukë, vaj, kripë, sheqer, detergjent, benzinë ​​na dolën në skenë!  Kjo situatë ka çuar në një rritje drastike të kontrabandës, krimit dhe korrupsionit.

Përkundër pritjeve të aktorëve kryesorë në bashkësinë ndërkombëtare, sanksionet vetëm kanë forcuar regjimin dhe sundimin e Sllobodan Millosheviçit.  Ai dhe bashkëpunëtorët e tij më të afërt përfituan nga punët më fitimprurëse – kontrabandë me derivate dhe cigare.  Si gjithmonë në situata të ngjashme, barra më e madhe e sanksioneve ra mbi kurrizin dhe kuletat e qytetarëve serbë.

 

Inflacioni 300% në orë – bota nuk e mban mend

 

Vetëm dhjetë ditë pas zgjedhjeve, domethënë, më 1 janar 1993, autoritetet serbe, disa herë, “nderuan” qytetarët e tyre me një seri kartmonedhash me numrin më të madh të zerove në historinë e politikës  monetare serbe dhe botërore.  Në vitet e mëparshme, dhe veçanërisht në 1993, inflacioni u rrit ditë pas dite, orë pas ore, me një ritëm kaq galopant sa që shpejt u kthye në hiperinflacion.  Çmimet e produkteve atë vit u rritën me 300% në orë, e cila ka mbetur pa u vënë re në botë deri më sot.

p

Situata në vend në atë kohë ilustrohet më së miri nga disa fjali nga Shërbimi studentëve dhe revista “KapitalMagazin” nga Nishi:

 

“Përkundër masave të marra, prodhimi ka qenë në rënie të vazhdueshme, dhe çmimet janë rritur më shpejt.  Për shkak të hiperinflacionit dhe parave të pavlera, të cilat po binin dita ditës dhe orës në orë, u shtypën kupona për bukë, qumësht, benzinë ​​etj.  Inflacioni në Jugosllavi arriti në 19,810.2%.  Çmimet u dyfishuan çdo 16 orë.  Gjatë asaj periudhe, marka gjermane u bë një mjet jozyrtar pagese.  Individët mund të blinin vetëm dy marka për një pagë.  Një pako cigare kushtonte 1.000.000.000 dinarë para mesditës, dhe në mbrëmje çmimi i tyre do të ishte dy herë më i lartë.  Statistikat vunë në dukje se një zarf i zakonshëm kushtoi 3.5 miliard dinarë në dhjetor 1993.  Dyqanet ishin bosh: 2100 dinarë duhej të ndaheshin për një kavanoz me tranguj dhe deri në 500 miliardë dinarë për dy litra qumësht ose 200 gramë mustardë “.

Ato kartëmonedha inflacioniste mbanin këto karaktere: 5,000 dinarë (Nikola Tesla);  10,000 dinarë  (Vuk Karaxhiç);  50,000 din.  (Peter Petrović Njegoš);  500,000 din.  (Dositej Obradović);  5,000,000 dinarë  (Karaçorçe Petroviq);  50,000,000 dinarë  (Mihajlo Pupin);  500,000,000 din.  (Jovan Cvijić);  5,000,000,000 dinarë (Đura Jakšić);  50,000,000,000 dinarë.  (Miloš Obrenović), dhe në kulmin e inflacionit, Banka Kombëtare lëshoi ​​një kartëmonedhë 500,000,000,000 dinar me imazhin e Jovan Jovanović Zmaj.

Fundi i inflacionit jugosllav ishte më 24 janar 1994, kur Dragoslav Avramović (gjyshi Avram), guvernatori i ri i Bankës Kombëtare, prezantoi Dinarin e Ri, i cili ishte i barabartë me markën gjermane, dhe kartëmonedha përmbante imazhin e Josif Pançiq .  Pastaj, u bë prerja e pestë e dinarit, në përpjesëtim me 1.000.000.000 = 1 dinar i ri.

Vijon…

Autor: Radoman Iriq

(Ky shkrim nuk paraqet qëndrimet e redaksisë së FOLonline)

COMMENTS